Preşedintele Joe Biden a încercat să-i asigure astăzi pe liderii lumii că SUA îşi vor respecta promisiunea de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu mai mult de jumătate până la sfârşitul deceniului, deşi politici cheie pentru a obţine aceste reduceri rămân nesigure, relatează Reuters, citată de Agerpres.
Joe Biden, care i-a urmat în funcţie preşedintelui Donald Trump în ianuarie, a recunoscut că SUA nu au condus mereu prin exemplu în ceea ce priveşte combaterea schimbării climatice.
"De aceea administraţia mea lucrează suplimentar pentru a arăta că angajamentul nostru privind clima reprezintă fapte, nu vorbe", a spus Biden.
Trump a retras SUA din Acordul de la Paris, iar Biden a revenit în înţelegere după ce a preluat funcţia.
Consilierul pentru schimbare climatică Gina McCarthy a declarat că Biden este deplin angajat să îndeplinească promisiunile SUA în problema reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră, în special prin intermediul unei legi cheie care va aloca 555 de miliarde de dolari pentru combaterea încălzirii globale. Legea aşteaptă însă un vot în Congres după luni de negocieri interne tensionate.
"Aici la Glasgow, el reînnoieşte angajamentul SUA de a acţiona prompt şi decisiv, inclusiv prin cadrul legii Build Back Better (Reconstruiţi mai bine - n.r.)", le-a spus Gina McCarthy jurnaliştilor.
"Este cea mai mare investiţie pentru a combate criza climatică în istoria americană. Şi ne va permite să reducem emisiile cu peste o gigatonă, respectiv un miliard de tone metrice, până în 2030", a adăugat ea.
Ieri, Biden a declarat că legea Build Back Better va fi votată în timpul săptămânii, "dacă vrea Dumnezeu".
Biden a anunţat o strategie pe termen lung care prezintă cum vor realiza SUA obiectivul de a ajunge la emisii zero de gaze cu efect de seră până în 2050.
În discursul său de la COP26, Biden a spus că lumea trebuie să ajute naţiunile în curs de dezvoltare. "Acum încă nu facem suficient", a spus el.
Biden intenţionează să coopereze cu Congresul SUA pentru a lansa un program de 3 miliarde de dolari în 2024 menit să ajute ţările în curs de dezvoltare să gestioneze impactul schimbării climatice prin intermediul unor măsuri locale.
Într-o teleconferinţă cu jurnaliştii, McCarthy a răspuns şi preocupărilor privind un anunţ de vineri al Curţii Supreme care va revizui autoritatea Agenţiei de protecţie a mediului (EPA) de a reglementa emisiile de gaze cu efect de seră, ceea ce are potenţialul de a submina obiectivele climatice ale SUA.
"Suntem încrezători că Curtea Supremă va confirma ce au decis şi alţii înaintea lor, respectiv că EPA nu are doar dreptul, ci autoritatea şi responsabilitatea de a ne menţine familiile şi comunităţile la adăpost de poluare", a spus McCarthy.